B: Goed voorbeeld doet goed volgen!

Als ouder ben je het grote voorbeeld voor je kind. Hij imiteert jouw gedrag. Als leermeester beteken je dus heel veel voor je kind. Bij Spetterpret wordt daar dankbaar gebruik van gemaakt bij het aanleren van vaardigheden zoals onder water gaan, van de kant springen, een koprol maken, door het ‘zwemgat’ gaan, enzovoort. De beste impuls om je kind in beweging te krijgen is het zelf voordoen.

Baby-tijd
Als ouder ben je vanaf het prilste begin aanwezig. Aanvankelijk is je baby volledig afhankelijk van jou. Hij volgt je in alles wat je doet en gaat je imiteren. Zo leert hij eenvoudige dingen als dag zwaaien, met bestek eten, enzovoort. Dit imitatiegedrag wordt aangewend bij het ouder-kind zwemmen.

Voorbeeld van anderen
De wereld wordt langzamerhand groter voor je kind. Daardoor gaan ook andere mensen meer en meer als voorbeeld dienen, zoals opa en oma, de juf van de peuterspeelzaal en later de juf of meester van de basisschool. Toch blijf jij als ouder altijd het meest nabij. Je kind ziet jou vaker en daarom is het logisch dat hij jouw gedrag en manier van doen en spreken het meest imiteert.

Kleine stapjes
Wat je je kind wil leren moet te behappen zijn voor hem. Als ouder begrijp je vaak meteen waar het naartoe gaat en beheers je de eindvorm zelf. Voor je kind zal de leerstof echter in kleine, logische stapjes aangeboden moeten worden om het eindresultaat te bereiken. Zeker als het om moeilijke complexe opdrachten gaat. Door de leerstof in kleine stapjes op te delen kan je kind de stappen met succes doorlopen. Van die succeservaringen krijgt je kind zelfvertrouwen en groeit zijn zelfvertrouwen. Zo kom je op prettige wijze tot het eindresultaat.

Verschil tussen kinderen
Er is een groot verschil tussen kinderen onderling. Het ene kind is van nature een durfal en stapt overal onbevangen op af, terwijl een ander kind veel voorzichtiger te werk gaat of eerst de kat uit de boom wil kijken. Als ouder ken je je kind het allerbeste. De manier waarop je kind in het zwembad met nieuwe situaties omgaat zal niet verschillen met de manier die je thuis van hem gewend bent. Het is goed om daar rekening mee te houden en je kind te accepteren zoals hij is. Het is goed zoals het is en ook al heeft hij meer tijd nodig om iets te leren dan is dat geen enkel probleem.

Hoe gaat jouw kind om met nieuwe situaties? Kun je een leuk voorbeeld geven van kopieergedrag van jouw kind? Reageer hierop en je hebt kans dat je het lesgeld voor het 3e kwartaal cadeau krijgt na loting!

Geplaatst in Nieuws.

Eén reactie

  1. Onze dochter Jasmijn heeft een aardig eettempo. Om haar wat rustiger te laten eten vragen we na een hap: ‘Mondje leeg?’Dan doet ze haar mond open en als deze leeg is zeggen we ‘goed zo’.
    Tegenwoordig vraagt Jasmijn aan ons tijdens het eten: ‘Mama mondje leeg? Goed zo!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *