B: Het belang van zintuigen bij BPK zwemmen.1 ZIEN

Een baby praat nog niet. Hij gebruikt zijn zintuigen om te communiceren: zien, horen, voelen, ruiken en proeven. In mijn vorige blog kon je lezen over lichaamstaal in het algemeen. In dit blog ga ik in op het zien en kijken.

Wat laat je kind zien?
Ogen zijn de spiegels van de ziel. Veel informatie kun je aan de ogen van je kind aflezen. Is hij blij, moe, geïnteresseerd, verrast, heeft hij plezier, verdriet of pijn. Als je kind moe uit zijn ogen kijkt zie je hem vaak ook gapen, in zijn ogen wrijven of zijn duim pakken. Kortom: niet alleen de ogen geven aan dat je kind moe is, zijn hele houding geeft dat aan.

Als je baby uitgerust is kijkt hij met grote nieuwsgierige ogen vol verwachting en verwondering rond. Bijvoorbeeld bij het zwemmen ziet hij heel veel schitterende lampjes die weerspiegeld worden in het water. Als je kijkt door de ogen van je kind kun je zien wat hij ziet, wat hem boeit, waar zijn aandacht naar uit gaat. Volg zijn blik en benoem wat je denkt dat hij ziet. Aan zijn reactie merk je dat hij het prettig vindt dat je hem begrijpt. Het vergroot zijn gevoel van veiligheid en vertrouwen. Als je je kind te snel en te hoog uit het water tilt kan hij schrikken. Dat zie je niet alleen aan zijn ogen maar je voelt het aan zijn hele lichaam. De lichaamsspanning neemt toe. Baby’s spreiden hun armen in een schrikreactie.

Wat ziet je kind aan jou?
Als je kind jouw lachende, vriendelijke gezicht ziet stelt hem dat gerust. Hij ziet dat het goed is, dat jij ontspannen bent en plezier hebt. Dat is heel belangrijk bij bepaalde activiteiten die voor je kind (maar ook voor jou) spannend kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld het onder water gaan. Als je het zelf voordoet en je komt hoestend en proestend boven water met stijf dichtgeknepen ogen zal je kind daarvan schrikken. Het is niet bepaald een uitnodiging voor hem om ook kopje onder te gaan. Kom je daarentegen lachend en met een ontspannen en vriendelijk gezicht boven dan geef je het signaal af: dit is leuk en je kind ziet het als een uitnodiging om je na te doen.

Is je kind kopje onder geweest en ziet hij jouw lachende en vriendelijke gezicht dan geef je daarmee het signaal af dat het oké is. Je bevestigt hem in wat hij doet. Laat je daarentegen merken dat je het maar niets vindt dat onder water gaan dan zal je kind dat onherroepelijk merken en meer moeite hebben om kopje onder te gaan. Geef je kind meteen positieve feedback! Daarmee geef je aan dat hetgeen hij doet goed is en bevorder je zijn zelfvertrouwen.

Ik wil mijn facebook berichten over lichaamstaal voorzien van foto’s. Mail een foto van je kind met een duidelijke gezichtsuitdrukking en een kort verhaaltje en je krijgt een CD met liedjes die bij het BPK zwemmen gebruikt worden!

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *