B: Zwemmen: plezier voor twee!

Toen ik een klein meisje was gingen mijn ouders vaak met ons gezin zwemmen. Ik was de middelste van vijf kinderen en het leeftijdverschil tussen de oudste en de jongste bedroeg nog geen zes jaar! Met mooi weer werden de zwemspullen ingepakt en met de auto reden we naar een meertje of het kanaal. Mijn ouders hadden in hun jeugd zichzelf zwemmen geleerd en daarvan altijd veel plezier gehad. Ze vonden dat hun kinderen dat ook verdienden. Zo heb ik zwemmen van mijn vader geleerd. Met veel plezier denk ik aan die tijd terug.

Zwemmen is een grote rol in mijn leven gaan spelen. Ik deed, niet onverdienstelijk, aan wedstrijdzwemmen en waterpolo, gaf les bij mijn zwemvereniging en heb er later mijn beroep van gemaakt. Toen ik zelf kinderen kreeg heb ik wekelijks met hen gezwommen bij Spetterpret, dat ik inmiddels had opgericht.

Soms soms gaat het helaas anders. Niet iedereen heeft ouders die zwemmen belangrijk en leuk vinden. Terwijl wèl alle ouders het belangrijk vinden dat hun kind leert zwemmen en zwemdiploma’s haalt. Als je van jezelf vindt dat je geen zwemliefhebber bent of misschien zelfs bang voor water bent is het de moeite waard om te kijken wat daaraan ten grondslag ligt. Ben jij met plezier met je ouders gaan zwemmen? Ben je een keer in het water geduwd en bijna verdronken? Ben je te lang met je hoofd onder water gehouden? Heb je iemand zien verdrinken? Had je een onaardige badjuf of een badmeester die gebruik maakte van een haak?

Als je negatieve ervaringen met water hebt is de kans groot dat de angst voor of weerstand tegen water onbewust en ongewild wordt doorgegeven aan je kind. Ik help je om dat patroon te doorbreken door je samen met je kind plezier te laten ervaren in het water. In het begin zul je het misschien niet zo leuk en zelfs spannend vinden, maar als je het plezier van je kind ziet waarmee het de belangrijkste basisvaardigheden leert word je vanzelf meegetrokken in dat leerproces en leer je je angst en weerstand overwinnen.

Ik ben ervan overtuigd dat àlle ouders plezier kunnen beleven als ze samen met hun kind gaan zwemmen, mits de begeleiding door een geduldige en bereidwillige begeleidster gegeven wordt.

Hoe was jouw ervaring met water als kind? Wat heb jijzelf geleerd tijdens de zwemlessen met je kind?

Posted in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *