B: Waarom je met je baby gaat zwemmen

Ouders hebben diverse redenen om met hun baby te zwemmen. Het kan een positief motief zijn, voortkomend uit de positieve ervaringen die ouders in hun jeugd hebben opgedaan. Het kan echter ook een negatief motief zijn omdat de ervaringen met water als kind juist niet zo leuk waren of misschien zelfs traumatisch. Negatieve ervaringen van ouders kunnen omgezet worden in positieve ervaringen door te gaan babyzwemmen.

Redenen om met je baby te gaan zwemmen:
1. Quality Time met je baby
2. Je hebt zelf altijd met plezier gezwommen en wilt dat meegeven aan je kind
3. Je wilt de zelfredzaamheid van je kind bevorderen
4. Je wilt je kind vertrouwd maken met water
5. Sociale motieven
6. Je wilt voorkomen dat je eigen angst voor water overgaat op je kind

Ad 1. Quality Time met je baby
Je vindt het belangrijk om naast je drukke leven (partner, huishouden, werk) iets met je kind te doen. Ga je met je kind babyzwemmen dan is dat tijd waarin je gegarandeerd met niets anders bezig bent dan met je kind. De onderlinge band met je kind wordt beter.

Ad 2. Je hebt zelf altijd met plezier gezwommen en wilt dat meegeven aan je kind.
Als je vroeger als kind zelf altijd met veel plezier met je ouders gezwommen wil je die ervaring graag aan je eigen kind bezorgen. Goed voorbeeld doet goed volgen!

Ad 3. Je wilt de zelfredzaamheid van je kind bevorderen
Als je kindje onverhoopt in het water valt zal het, als het daarmee nooit kennis gemaakt heeft, niet weten wat hem overkomt en in paniek raken. Bij het babyzwemmen leert je kindje wat hem overkomt als hij in het water valt en wat hij moet doen om zichzelf in veiligheid te brengen. De zelfreddende vaardigheden worden wekelijks geoefend zodat de kans groot is dat je kind het in een reflex toepast als het nodig is.

Ad 4. Je wilt je kind vertrouwd maken met water
Dat kan door alles zo ontspannen mogelijk te brengen.
• Met jouw geruststellende stem kun je benoemen wat er gebeurt en wat je gaat doen.
• Houd je kindje zo ontspannen mogelijk vast. Ontspan daarbij je handen bewust.
• Als je weerstand bemerkt bij je kindje kun je eerst naar andere kindjes en ouders kijken.
• Benoem als je het zelf spannend vindt. Voor je kindje kun je dat toch niet verbergen. Je kunt het wel verminderen door te accepteren dat het er mag zijn.
En vergeet niet om jezelf een complimentje te geven dat je het toch maar doet: met je kindje het water ingaan.

Ad 5. Sociale motieven
Bij het babyzwemmen ontmoet je andere ouders met kindjes van dezelfde leeftijd als je eigen kind. In het water ben je met je kindje bezig, na het zwemmen kun je ervaringen uitwisselen met andere ouders onder het genot van een kopje koffie. Jonge baby’s liggen daarbij vaak als roosjes te slapen om alle indrukken te verwerken van hun wekelijkse zwemuurtje.

Ad 6. Je wilt voorkomen dat je eigen angst voor water overgaat op je kind
Als je zelf bang bent in het water wordt je eigen angst overgegeven aan je kindje als je geen stappen onderneemt omdat te voorkomen. Ben je je daarvan bewust dan is het een hele stap om tóch te gaan zwemmen en dan nog wel met een kindje op je arm. Je zult er zeker in het begin nog niet veel plezier in hebben maar het plezier dat je kindje uitstraalt werkt aanstekelijk. Met goede begeleiding van de zwemjuf zul je zelf steeds meer plezier krijgen in de vorderingen van je kind en ga je gegarandeerd zelf ook vorderingen maken.

Wat was voor jou de voornaamste reden om met je baby te gaan zwemmen? Laat het me weten in de ruimte hieronder. Ook als je nog een andere reden hebt!

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *