1e blog Spetterpret

10 tips als je met je baby gaat zwemmen
1. Begin met babyzwemmen als je er zelf èn je kindje er aan toe zijn.Als je baby tussen de 4 en 7 maanden is gaat het meestal prima. Als je meer hierover wilt weten volg je de link https://baby-peuter-kleuter.nl/wp/bpk-zwemmen/babyzwemmen/aandachtspunten
2. Pak de avond tevoren je zwemtas al in.
3. Kom op tijd zodat je jezelf en je baby rustig kunt omkleden. Kleed eerst jezelf om en daarna je kindje.
4. Neem de maxi-cosi of kinderwagen mee zodat je een veilige plaats voor je kindje hebt terwijl je jezelf omkleedt.
5. Praat zoveel mogelijk tegen je baby, bijvoorbeeld over wat er te zien is en wat er gedaan wordt. Jouw stem is vertrouwd en het geeft een veilig gevoel om jou te horen.
6. Let erop hoe je baby reageert. Vindt hij/zij alles prima dan kun je alles meedoen. Is het teveel laat hem/haar dan alleen kijken en benoem wat er te zien is.
7. Ga wat eerder het water uit als je ziet dat je baby het koud krijgt, moe wordt of overprikkeld raakt.
8. Neem een badcape mee naar het zwembad om bij het verlaten van het water je kindje warm te kunnen houden.
9. Neem samen nog een warme douche, lekker met je kindje tegen je aan.
10. Trakteer jezelf na de les op een kopje koffie of thee zodat de temperatuurovergang van de warme kleedruimte naar buiten geleidelijk is. Er ontstaan tijdens het koffie drinken vaak leuke contacten met andere ouders.

Hoe oud was jouw kind toen je begon met zwemmen? Welke van bovenstaande tips pas je het meeste toe? Heb je zelf nog een tip voor andere ouders? Geef hieronder een reactie en maak kans op een kwartaal gratis Spetterpret!

Wil je meer lezen over babyzwemmen? Het boek ‘Zwemmen met je baby’ is speciaal voor jou geschreven. Bestel het nu! https://baby-peuter-kleuter.nl/wp/bestelformulier-spetterpret/

Geplaatst in Nieuws.

11 reacties

 1. Ik ben met 4 maanden begonnen met zwemmen
  De tips die simone benoemd zijn super handig
  In het begin vergeet je elke keer wel iets
  Dus savonds je tas inpakken is een must!
  Ook als je er optijd bent geeft het heel veel rust

  Wat ik doe is thuis mijn zwenkleding vast aantrekken
  En bij mijn dochtertje vast de zwemluier en zwemkleding
  Dit scheelt een hoop tijd en geworstel voor de les

  Ik neem ook altijd een badjas mee
  Na het douchen trek ik snel een badjas aan. Dan krijg ik het zelf niet koud tijdens het afdrogen en aankleden van mijn kleine meisje
  (Ik ben een koukleum;)

  We hebben heel veel plezier in het zwemmen
  We doen het nu 3 maanden en je ziet mijn dochtertje groeien en steeds vrijer worden in het water

 2. Sem heeft eerst meer als een jaar babyzwemmen gedaan. Toen er gingen verhuizen, is hij een jaar niet geweest. Sinds een maand zijn we weer begonnen met baby/peuter zwemmen. Sem is nu drie jaar en vindt het zwemmen nog best spannend. Wat ik belangrijk vind, is om te luisteren naar wat hij aangeeft. Als hij iets niet wil doen, gaan we gewoon even kijken naar de andere kindjes of zoeken we een manier waarop hij het wél wil. Door bijvoorbeeld het zelf eerst voor te doen of door het samen eerst te doen. Of misschien dat hij een stukje van de oefening wel mee wil doen? Ik vind het vooral belangrijk dat Sem geniet van het zwemmen, dan komt het durven straks vanzelf!

 3. Mijn kindjes waren ongeveer 4 maanden toen ze begonnen bij Spetterpret. Wat zijn die warme lampen boven de aankleedtafels dan fijn als ze zo klein zijn. Dus vanuit het warme water meteen de schakelaar aanzetten. Dan is de ruimte lekker warm als je onder de douche uitkomt. Wij hebben les gehad van Ine, Monica en Simone. Ieder doet het op zijn eigen manier en bij iedereen is en was de les erg leerzaam en gezellig.

 4. Leuke blog Simone! Lijkt alweer zo lang geleden dat ik voor t eerst met Juul kwam
  Zwemmen.. (Inmiddels is t ook alweer lang geleden, de oorproblemen houden aan, komen hopelijk snel de oordopjes testen, inde hoop dat dat de ontstekingen tegengaat.. Volgende keer wat peutertips?

  • Hallo Kim, ik hoop dat de oordopjes gaan helpen. Kennelijk heeft Juul hele gevoelige oortjes. Dat komt helaas af en toe voor. Ik hoor goede ervaringen van ouders die met oordopjes werken. Kom ze maar gauw eens uittesten. Groetjes van Simone

 5. Veel goede tips waar veel ouders wat aan hebben om zo fijn mogelijk met hun kindje te komen zwemmen! Onze jongens zwemmen ook met veel plezier in jou lessen! Dit mede door de goede voorbereiding wat uit jou tips blijkt belangrijk is voor een ontspannen zwemochtend! En afsluiten met een kopje koffie, jongens spelen en moeders kletsen is altijd erg gezellig.

 6. Leuke blog Simone! Altijd fijn om de tips op een rijtje te hebben staan. Volgende week weer met Julia zwemmen na een periode van looporen. Net als mijn oudste dochter gaat Julia ook veel plezier beleven tijdens Spetterpret. Tijd alleen voor mijn jongste dochter… heerlijk.

  Veel succes met Blogger en ik hoop dat ik binnenkort meer handige blogs kan lezen op de site.

 7. De tips zijn vooral heel herkenbaar. Wij zijn begonnen toen Pepijn ruim drie maanden was. Het was toen nog best veel voor hem. Tijdens de les gaf je ons deze tips, waardoor ik niet over zijn grenzen ging. Iets eerder eruit, even kijken en niet meedoen bijvoorbeeld.
  We zwemmen nu ruim twee jaar. De lessen zijn nog steeds leuk, uitdagend en steeds weer iets nieuws. Na het zwemmen zijn we nu niet meer zo moe. We eten dan nog gezellig fruit met de anderen en een kopje thee erbij, erg gezellig voor Pepijn en ook voor mij :). Als er in de vakantie geen les is, gaan we zelfs met zijn allen naar de speeltuin.
  Naast dat het iedere week qualitytime is, is Pepijn ook heel erg watervrij geworden.

 8. Ik vind alle tips nuttig en pas er ook verschillende toe, maar vooral de laatste is nieuw voor mij, meestal ga ik snel naar huis om m’n dochter fruit te geven maar dat kan ook gewoon bij fitland in het café:)
  Mijn dochter wat 6 maanden toen we begonnen en ik kan het iedereen aanraden. Zo leuk om samen te doen met je kindje en het is ook nog eens heel leerzaam!

 9. Nou dát zijn nog eens nuttige tips voor als ik en Tijn over twee weekjes voor het eerst gaan zwemmen, nu al zin in! Hij is dan 5,5 maand. Veel tegen ze praten en je kindje goed observeren spreken me aan en ga ik zeker doen! Tips toevoegen is nog wat vroeg voor ons, maar van anderen hoor ik dat een hapje eten meenemen voor de kleine handig is, zwemmen maakt hongerig (heeft hij of zij ook wat tijdens de koffie, als ze nog niet heerlijk in dromeland zijn na alle pret met gespetter)!
  Het spreekt me nu al aan hoe je naar de kleintjes kijkt… spelen en zelf ontdekken leren ze het meeste van, met een vertrouwde papa mama opa of oma in de buurt!!!
  (Uiteraard is een gratis kwartaaltje super welkom, daarna weet ik vast zeker dat we er mee doorgaan!!!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *