B: De appel valt niet ver van de boom

Vaak herken je jezelf in je kind. Als je zelf moeite hebt met onder water gaan heeft je kind dat meestal ook. Misschien herken je iets van jezelf als je het onderstaande leest.

Sophie is vier jaar als haar ouders haar aanmelden voor het kleuterzwemmen. Het is de bedoeling dat moeder met haar gaat zwemmen. Sophie vindt het lekker in het water maar gaat niet kopje onder. Als ik moeder uitnodig om het goede voorbeeld te geven vertelt moeder me dat ze het niet prettig vindt om met haar hoofd onder water te gaan en dat ze haar man zal vragen om de volgende keren met Sophie te gaan zwemmen. Voor de vader van Sophie blijkt het geen enkel probleem om met zijn hoofd onder water te gaan.

Wat we ook proberen, Sophie wil niet kopje onder en na vijf maanden belt moeder me op om te zeggen dat ze teleurgesteld is in het resultaat. Dat ze verwacht had dat Sophie vorderingen zou maken. Ik vermoed dat het probleem bij moeder zit en Sophie voelt dat onbewust aan. Daarom stel ik voor dat moeder over haar weerstand heen stapt en met Sophie gaat zwemmen om het goede voorbeeld te geven. Moeder zegt me dat ze dat liever niet doet omdat ze dan weer met haar hoofd onder water zal moeten. En passant vertelt ze dat haar moeder en oma ook niet zo van zwemmen hielden. AHA! Daar zit dus het probleem.

De moeder van Sophie is in staat om het doorgeven van het patroon van watervrees te voorkomen door zelf over haar weerstand heen te stappen en het goede voorbeeld te geven. Juist moeder zal Sophie kunnen helpen om kopje onder te gaan. Als Sophie dat nu niet leert zal ze dezelfde weerstand daartegen haar leven lang houden en doorgeven aan de eventuele kinderen die ze zelf krijgt als ze volwassen is.

Bij Spetterpret wordt veelvuldig gebruik gemaakt van het voorbeeld van de ouders om hun kind te helpen bij het aanleren van vaardigheden. Bij de kikkerles wordt bijvoorbeeld als kikkers in het water gesprongen. Als papa of mama dat voordoen zie je dat hun kind dat leuk vindt en hen na wil doen. Zo hebben al regelmatig kinderen hun weerstand om in het water te springen overwonnen.

Heb jij een leuk voorbeeld van kopieergedrag van je kind? Laat het me weten in de commentaarruimte hieronder. Je maakt kans op een leuk peuterboekje.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *