B: Help, mijn kind valt in het water!

Als je peuter niet geleerd heeft wat te doen als hij in het water valt doet hij niets en kan hij zelfs al in een klein laagje water verdrinken. Hoe kun je dat voorkomen? Door wekelijks met je kind te zwemmen leert hij/zij wat het is om kopje onder te gaan. Hij leert zich omdraaien in het water en op de kant klimmen. Voor jou is het een geruststelling als je weet dat je kind zichzelf kan redden mocht hij in het water vallen. Daarom staat zelfredzaamheid hoog in het vaandel bij peuterzwemmen.

Water is heel leuk maar kan ook gevaarlijk zijn. Het is van levensbelang dat je peuter dat ook leert. Van nature is een kind nieuwsgierig. Als je peuter kan kruipen en lopen gaat hij erop uit om de wereld te verkennen. Water trekt je kind aan zoals een magneet dat doet. Als zijn bal in het water rolt is de kans is groot dat je peuter er achteraan gaat om hem te pakken. Als hij in het water valt schrikt hij en weet niet wat hij moet doen als hij dat nooit heeft geleerd. Hij zal òf niets doen of hij raakt in paniek. Als hij het overleeft zal het in beide gevallen een ervaring zijn die veel indruk op hem maakt of zelfs traumatisch is.

Aanleren zelfredzaamheid
De vaardigheden die je peuter nodig heeft om zichzelf te redden als hij in het water valt leert hij niet in één keer aan, het is een proces dat in kleine stapjes wordt aangeleerd. Het geleerde met zal tot in den treure herhaald moeten worden totdat het beheerst wordt.
Het is een kwestie van conditioneren: een bepaalde handeling volgt op een bepaalde gebeurtenis. Je kind reageert als een automaat: als hij kopje onder gaat houdt hij zijn adem in, zodat hij zich niet kan verslikken.
Bij het peuterzwemmen leert je peuter om…
… zijn mond dicht te houden en te stoppen met ademen als hij met zijn gezicht in het water komt
… in actie te komen door meteen op te staan of zich op zijn rug te draaien zodat hij op zijn rug drijvend kan blijven ademen
… naar de kant te verplaatsen en daarop te klimmen als hij in water valt waar hij niet kan staan.

Deze levensreddende reacties zullen voorkomen dat het als een traumatische ervaring ervaren wordt als je peuter onverhoopt in een onbewaakt ogenblik in het water valt.

Waargebeurd
Mijn jongste zusje zal ongeveer twee jaar geweest zijn toen ons gezin op vakantie was bij een meer. Het water liep heel geleidelijk af en peuters konden er lekker in rondlopen. Mijn vader zag het gebeuren dat mijn zusje voorover in dat ondiepe water viel. Hij was ervan overtuigd dat mijn zusje zou opstaan om verder te spelen. Dat gebeurde tot zijn grote verbazing dus niet. Ze bleef roerloos in het water liggen en zou zo voor zijn ogen verdronken zijn als hij niet ingegrepen had. Hij was zelf zo overdonderd dat het zomaar kon gebeuren dat een peutertje in het water valt en niet eens in beweging komt, de moeite neemt om te proberen op te staan. Jaren later vertelde hij me dit voorval en hij was nog steeds diep onder de indruk. Op mij heeft het ook indruk gemaakt en dit wetende besteed ik extra aandacht bij het peuterzwemmen aan het lopen in ondiep water, het leren vallen en vooral het leren opstaan.

Ouders denken vaak: dat overkomt ons niet, wij letten goed op. Toch gebeurt het regelmatig dat een kind bijna verdrinkt. Heb jij ook zoiets meegemaakt? Schrijf jouw verhaal op en stuur het naar mij!

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *