Ingezonden artikel: je baby in bad doen

Kraamzorg de Toekomst schrijft artikel over badderen met je baby. Voor meer informatie kan je naar hun website gaan: http://www.kraamzorgdetoekomst.nl

Een badje is heerlijk ontspannend voor je baby. Het is puur genieten om je baby’tje te wassen en te zien badderen in het warme water. Toch kan de eerste keer je baby in bad doen, nog best even spannend zijn. Zo ben je misschien bang dat het water te warm is of dat je te hardhandig bent. Gelukkig bieden deze tips je wat meer houvast.

Op de geboortedag hoef je je baby nog niet in bad te doen. Je kindje heeft dan een beschermlaagje en het is verstandiger om deze er niet direct af te wassen. Meestal gaan baby’s pas op de tweede of derde dag na de bevalling in bad. De kraamverzorgster zal je hierbij helpen. De eerste maanden hoef je je kindje maar 1 of 2 keer per week in bad te doen. De babyhuid is nog erg teer. Water en zeep drogen de huid uit. Je kunt je baby wel dagelijks in bad doen, maar gebruik dan niet iedere dag zeep.

Verder is het niet nodig om de eerste dagen de haartjes van je baby te wassen. Ook als je kindje al veel haar heeft. Gebruik altijd een speciale babyshampoo. Deze is zachter en bevat weinig chemische stoffen. Laat de shampoo eventjes inwerken, maar masseer deze niet in. Spoel het daarna uit. Was de haren pas aan het eind van het badderen. Je kindje krijgt dan geen koud hoofdje en zit ook niet lang in bad met shampoo in het haar.

Bereid je goed voor
Bereid het badderen van je kindje goed voor. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt. Zo kan je je baby na het badje direct aankleden. Leg dan ook de volgende spullen klaar:
• Badje
• Zachte handdoek
• Kleertjes
• Billendoekjes
• Schone luier
• 2 hydrofiele luiers
• Aankleedkussen
• Kruik
• Badthermometer
• Zeepvrije babybadolie of wasgel

Breng de kamer op temperatuur
Zorg ervoor dat je baby niet te veel warmte verliest tijdens het badderen en breng de kamer op de juiste temperatuur. 24 graden is ideaal.

Verwarm de kleertjes
Maak een warme kruik en wikkel de kleertjes en de hydrofiele luiers eromheen. Alles is dan lekker warm als je baby klaar is met badderen. Je hoeft dit alleen te doen als je baby nog maar net geboren is.

Het badje klaarmaken
Vul een schoon badje met water. Doe dit voordat je je kindje uitkleedt. Je kunt je kindje in bad doen in een babybadje of een tummy tub. Een ideale watertemperatuur is 37 graden. Je kunt dit meten met een badthermometer. De temperatuur dient tussen de 36 en 38 graden te blijven. Als je deze niet hebt, kun je het controleren met je elleboog. Aangezien deze gevoeliger is dan je hand, kun je dan goed inschatten of het water de juiste temperatuur heeft.

Uitkleden
Kleed je baby uit op het aankleedkussen. Wasje kindje op het aankleedkussen met een beetje babybadolie of zeepvrije wasgel. Doe hem of haar daarna in het warme badje.

Badderen
Zorg er tijdens het badderen voor dat je het nekje van je kindje steeds ondersteunt. En let goed op. Zelfs in een klein laagje water kan een baby al verdrinken. Laat je baby dan ook nooit alleen als hij of zij in bad is. Gebruik bij het wassen alleen badproducten die bestemd zijn voor baby’s.

Afdrogen
Voor het afdrogen kan je de hydrofiele luiers gebruiken. Leg er eentje op het aankleedkussen en leg je kindje hierop. Met de andere hydrofiele luier droog je je baby af. Het voordeel van een hydrofiele luier is, dat deze veel dunner en minder ruw is dan een normale handdoek. Hierdoor is deze dan ook ideaal voor de babyhuid. Begin met je baby’s hoofdje af te drogen. Hier verliest je kindje de meeste warmte. Let er bij het afdrogen op dat je de plooitjes niet vergeet, zoals tussen de teentjes en vingers. Hier kan het vochtig zijn. Als deze niet goed worden afgedroogd, kan je kindje last krijgen van huiduitslag.

Dol op badderen?
Is je baby dol op badderen? Dan is het een leuk idee om op babyzwemmen te gaan. De eerste keer kijkt je kindje zijn of haar ogen uit, maar al snel raakt je baby vertrouwd met het water. Babyzwemmen is ook goed voor het contact met je baby. Je bent tijdens de les heel intensief met je kindje bezig, maakt oogcontact en je leert om in te spelen op de reacties van je baby. Of leer meer over je kindje tijdens een cursus Shantala babymassage

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *