B: Praten met peuters

Heb jij ook zo’n heerlijk eigenwijze peuter? Laat jouw peuter ook duidelijk merken wat hij wil en vooral wat hij niet wil? Zegt jouw peuter ook zo vaak ‘NEE’?

Niet voor niets wordt deze leeftijd de ‘PEUTERPUBERTEIT’ genoemd. Je peuter kan heerlijk tegendraads zijn en dat maak het er meestal voor jou als ouder niet gemakkelijker op. Was je kind als baby tevreden en vond hij alles goed? Eenmaal een peuter wordt het een ander verhaal. Je kind is het meest gebaat bij duidelijkheid en afgebakende grenzen. Daarmee wordt het al een stuk gemakkelijker. Niet alleen voor jou maar ook voor je kind.

Het valt vaak niet mee om een positieve benadering te handhaven. Je peuter zit overal op en aan en hoort nogal eens ‘NEE’. Hij hoort veelal wat hij NIET mag. Het is de kunst om goed af te bakenen wat wèl mag. Daarmee benadruk je het goede en je legt het accent op gewenst gedrag. Hoort je peuter vooral ‘NEE’ dan voelt hij zich in zijn vrijheid beperkt. Als je vooral benadrukt wat hij wèl mag voelt hij vrijheid en veiligheid om van daaruit de wereld te ontdekken.

Voor ouders kan dit een lastige periode zijn. Het is belangrijk dat je eerst voor jezelf duidelijkheid krijgt over waar jouw grenzen liggen en dat je jouw grenzen met betrekking tot de opvoeding afstemt op die van je partner. Creëer een veilige ruimte voor je kind waar hij de vrijheid voelt om te doen wat hij wil doen.

Je peuter hoort niet alleen WAT je zegt maar ook HOE je het zegt. Met dat HOE bedoel ik de LICHAAMSTAAL die je (vaak onbewust) gebruikt: o.a. je intonatie, gezichtsuitdrukking, gebaren, houding, bewegingen, enz. Deze maken de emoties die bij je spelen duidelijker voor je kind en ze komen directer over. Hierdoor begrijpt je peuter je beter. Lichaamstaal ‘verstaat’ en begrijpt hij eerder en beter dan de woorden die je zegt.

Je peuter snapt nog niets van dubbelzinnige betekenissen van woorden. Hij neemt wat je zegt letterlijk en wordt in verwarring gebracht als hetgeen je zegt in strijd is met wat je bedoelt.

Voorbeeld: je peuter heeft de fles afwasmiddel leeg geknepen op de keukenvloer en is de vloer aan het ‘schrobben’ met de afwaskwast. Je komt binnen, overziet het geheel en zegt ’Dat heb je mooi gedaan!’ terwijl je intonatie je wrevel laat horen als je denkt aan het werk dat je hebt om alles weer op te ruimen.

Ook spreekwoorden en gezegden zijn in dit opzicht verwarrend. Voorbeeld: ‘Het is zo heet dat de mussen van het dak vallen.’ Als je zoiets tegen een peuter zegt gaat hij naar buiten om de mussen te zoeken die van het dak gevallen zijn vanwege de hitte.

Hoe ga jij om met de tegendraadsheid van je peuter? Heb je een voorbeeld van een grens die je aangegeven hebt waardoor het gedrag van je peuter veranderde?
Heb jij een leuk voorbeeld waarin je peuter letterlijk heeft genomen wat jij gezegd hebt? Laat het me weten in de ruimte hieronder en maak kans op een leuk peuterboekje.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *