B: Spetteren en Spelen bij Spetterpret

Dat is wat we heel veel doen tijdens de lessen. De naam SPETTERPRET dekt de inhoud van de lessen perfect. De naam van mijn bedrijf is middels een prijsvraag naar voren gekomen.

Spetterpret
Voor alle leeftijden is het leuk om in het water te spetteren. Zet je baby in het water en hij gaat uit zichzelf spetteren. Met zijn handjes patst hij op het water en hij heeft daar enorm veel plezier in. Hij went er aan dat hij spetters in zijn ogen en gezicht krijgt. Als je kind niet uit zichzelf spettert kan hij kijken naar jouw op het water spetterende handen. Spetters zijn fascinerend om naar te kijken en het zal niet lang duren voordat je kind zelf gaat spetteren. Bij de lessen straalt de pret ervan af. In het begin van elke les wordt gespetterd op de melodie van een van de vele spetterliedjes. Er wordt niet alleen met de handjes op het water gespetterd maar ook met de voetjes en beentjes. Het is elke keer opnieuw een vrolijk spetterend begin van de les en je wordt er goed wakker van!

Spelen is plezier voor twee
Spelen is leuk voor iedereen, van jong tot oud. Als je met een baby spelletjes doet merk je meteen dat hij daar plezier in heeft en dat je er zelf ook plezier in hebt. Je baby kijkt naar je, volgt je, daagt je uit. Papa en mama zijn voor hem het leukste speelgoed. Je kindje zal dan ook het liefste met jullie spelen. Al spelende komt het kind in jezelf naar boven. Je kind nodigt je daartoe uit. De wereld van de volwassenen is helaas vaak niet meer zo speels. Het spelen met je kind maakt je daarvan bewust. Van spelen word je vrolijk. Spelen met elkaar is leuk en er wordt gelachen.

Bij het zwemmen word je uitgenodigd om je kind op een speelse manier te benaderen. Daarvoor moet je soms uit je comfortzone. Er worden gekke dingen gedaan, bijvoorbeeld als een kikker van de kant springen en daarbij ook nog kwaken. En je denkt ‘moet dat nou’? Als je het doet dan merk je aan je kind dat hij het geweldig vindt, dat hij je oplettend volgt in al je bewegingen, dat hij schatert van het lachen en dat hij net als jij ook zo wil leren springen.

Spelen is leren
Spelen is leuk. Iets dat leuk is wil je vaker doen. De ontwikkeling van je baby begint al voor de geboorte en het 1e jaar is een grote leerschool voor je baby. Hij krijgt allerlei vaardigheden onder de knie die passen bij zijn ontwikkeling. Door herhaling maakt hij zich die handelingen eigen en beheerst hij ze eenmaal dan staat hij weer open voor nieuwe vaardigheden. Door goed naar je kind te kijken kun je de ontwikkeling van dichtbij volgen.

Bij de zweminstructie wordt rekening gehouden met de ontwikkelingsfase waarin je kind zich bevindt. Daarop wordt ingespeeld met de bewegingsvormen die aangeboden worden en met het lesmateriaal. Je kind heeft plezier in de herhaling en zal net zolang doorgaan tot hij iets beheerst. Dat hij daarbij soms sneller wil dan hij op dat moment kan gaat met de nodige frustratie gepaard maar ook dat hoort erbij. Als je het boek ‘Oei, ik groei’ leest wordt je dat helemaal duidelijk.

Stap voor stap
Bij het baby-peuter-kleuterzwemmen wordt de lesstof in kleine stapjes in een logische volgorde aangeboden. Daardoor blijft de aandacht van je kind erbij. Hij wordt steeds uitgenodigd om het zelf te proberen en hij zal doen wat hij op dat moment kan. Geduld van jouw kant is daarbij heel belangrijk. Als volwassenen weet je wat het uiteindelijke resultaat moet worden. Als het te snel gaat voor je kind zul je weerstand ervaren. Soms wil je kind echter sneller dan hij aankan en loopt hij zichzelf letterlijk voorbij. Als ouder neem je dat waar en heb je de neiging om in te grijpen. Leren gaat echter met vallen en opstaan en dat ervaart je kind vanzelf als hij daarvoor de ruimte krijgt.

Speelgoed
De ontwikkeling van je kind verloopt in fasen. Met het aanbieden van het speelgoed volg je de ontwikkeling van je kind. Als je je baby goed volgt weet je waar zijn belangstelling naar uitgaat, welke kleuren en vormen hem het meest aantrekken. Hij wil het speelgoed van alle kanten bekijken, betasten, proeven. Hij gebruikt al zijn zintuigen om het speelgoed te leren kennen en neemt daar zijn tijd voor. Kent hij het en is hij erop uitgekeken dan is hij toe aan iets anders. Zo gaat dat ook als je kind ouder wordt.

Bij het baby-peuter-kleuterzwemmen wordt speelgoed aangeboden dat past bij de ontwikkelingsfase waarin je kind zich op dat moment bevindt.

Spelletjes verzinnen
Van alles kun je een spelletje maken. Maak gebruik van je fantasie en laat je inspireren door wat je kind van je vraagt. Door waarneming van wat je kind ziet, zie je wat hij leuk vindt en kun je daarop inspelen. Je kunt hem uitnodigen om bepaalde dingen te doen en goed lettend op zijn reactie zie je vanzelf of het aanslaat.

Spelletjes doen met je kind is een bron van vrolijkheid. Van de eenvoudigste dingen kun je een spelletje maken. Zo wordt in het zwembad het wassen, tanden poetsen haren wassen en andere bezigheden uit de dagelijks wereld van je kind, als spel aangeboden. In de thuissituatie kan dat ook. De liedjes die erbij gezongen worden maken van de dagelijkse rituelen een plezierige bezigheid.

Samen spelen
Jij bent als ouder/verzorger het allerleukste speelgoed voor je kind, zeker in de eerste levensjaren. Samen spelen vergroot het gevoel van verbondenheid tussen jullie. Als je je in je kind verplaatst zie je waarom jij zo belangrijk bent. Jij bent zijn grootste bron van vreugde, hij is totaal afhankelijk van jou, volgt je in alles wat je doet, mist je al als je even de kamer uit bent. Wat een genot is het voor je kind als zijn papa of mama de tijd nemen om met hem te spelen! Een groter plezier kun je je kindje niet doen. Het verschonen wordt een spelletje als je er een leuk liedje bij zingt of een beweegspelletje doet zoals ‘klap eens in de handjes’ (of voetjes). Het geeft verdieping en schept een nog hechtere band tussen jou en je baby.

Heb jij een voorbeeld van een alledaagse bezigheid die je leuk hebt gemaakt? Hoe heb je dat gedaan? Laat het me weten in de ruimte hieronder!
Kun je je nog herinneren of jouw ouders veel met jou gespeeld hebben? Wat vond je het leukste daaraan?
Heb je zelf een leuk spel verzonnen om samen met je kind te spelen? Deel het met de lezers van dit blog in de ruimte hieronder.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *