Waarom je met je peuter gaat zwemmen

In dit blog vind je een aantal redenen waarom je met je peuter gaat zwemmen.

Zelfredzaamheid
Je peuter wil zijn omgeving verkennen. Meestal gebeurt dat onder toeziend oog van jou of iemand anders. Toch komt het regelmatig voor dat hij er in een onbewaakt ogenblik tussenuit is gepiept. Ze zijn supersnel, die peutertjes. Als je je kind kwijt ben en je bent in de buurt van water kan de paniek al gauw toeslaan. Als een peuter niet geleerd heeft wat te doen als hij in het water valt doet hij niets en kan hij zelfs al in een klein laagje water verdrinken. Daarom is het van levensbelang dat je kind zichzelf kan redden als hij onverhoopt te water raakt. Bij het peuterzwemmen leert hij wat hij moet doen als hij kopje onder gaat en hoe hij zich kan omdraaien en op de kant klimmen.

Quality Time
De wereld van je peuter wordt snel groter en hij is steeds minder van jou afhankelijk. Op het moment dat je kind zich leert verplaatsen, eerst kruipend en daarna lopend, gaat het in een razend tempo. Vaak zit hij al een deel van de week op een kinderdagverblijf en voor je het weet gaat hij naar de peuterspeelzaal en de basisschool. Richt de tijd die je samen bent met je peuter voor een deel in als Quality Time. Peuterzwemmen is daartoe heel geschikt omdat het een activiteit is waar je intensief samen bezig bent en jij en je peuter op elkaar inspelen. Jullie zullen er beiden van genieten.

Overwinnen van eigen angst
Als je zelf niet zo’n waterrat bent of wellicht zelfs een hekel hebt aan zwembaden dan is de kans groot dat het zwemmen met je kind ergens achteraan op je prioriteitenlijstje staat. Of je stelt het steeds uit door allerlei smoesjes te verzinnen: geen tijd, geen zin, verkouden, niet lekker, slecht geslapen, enz. Toch weet je dat het belangrijk is dat je kind met water vertrouwd wordt en leert zwemmen. Vroeg of laat komt het er dan hopelijk toch van dat je met je peuter gaat zwemmen. Je zult er geen spijt van hebben want je kind leert heel snel en je zult zelf daardoor ook stappen maken om je eigen watervrees de baas te worden. Het plezier dat je kind heeft werkt heel aanstekelijk. Het aanbod aan materiaal is zo veelzijdig en de spelletjes zijn zo uitnodigend dat je maar wat graag zelf meedoet met je kind.

Sociale contacten
Van andere ouders hoor je vaak hoe leuk en leerzaam het is om met je kind te gaan zwemmen. Voor de sociale contacten is het een aanrader. In het water ben je intensief met je kind bezig. Na het zwemmen is er gelegenheid om koffie te drinken met andere ouders terwijl de kinderen zich vermaken met elkaar. Het is een moment voor jezelf dat zeker de moeite waard is. Als je meteen naar huis gaat zit je direct weer in de activiteiten van alledag, zoals de zwemkleding uitspoelen en ophangen. Je kind zal het gezellig vinden om na het zwemmen nog even te blijven en hij kan andere kinderen leren kennen en leren samenspelen met hen.

Wat is voor jou de voornaamste reden om met je peuter te zwemmen en waarom? Heb je misschien een andere reden? Laat het me weten!

Plaats een waardevolle reactie en maak kans op een kwartaal gratis Spetterpretlessen.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *