B: Wanneer beginnen met babyzwemmen?

Enthousiaste ouders popelen vaak om zo snel mogelijk met hun baby te gaan zwemmen. Er wordt vaak gezegd en geschreven dat je met een baby kunt gaan zwemmen vanaf de leeftijd van zes weken. Een kindje van zes weken vindt het heerlijk om in het water de dobberen en te genieten van de warmte en nabijheid van de ouders. Meestal duren de lessen babyzwemmen echter een half uur en dat is voor jonge baby’s (jonger dan 3 à 4 maanden) veel te lang. Als je je baby in bad doet is hij hooguit 10 minuten in het water.

Hieronder vind je een aantal aandachtspunten waarop je kunt letten als je met je baby wilt gaan zwemmen:

• Dag/nachtritme: het is prettig als je baby een dag- en nachtritme heeft en er regelmatige tussenpozen tussen de voedingen zitten. Als er een beetje regelmaat in het prille leventje van je kindje zit kun je beter plannen om te gaan zwemmen.
• Je kindje moet zichzelf goed op temperatuur kunnen houden. De temperatuur van het water is altijd lager dan de lichaamstemperatuur van je baby. Hele jonge baby’s hebben nog wat meer moeite om hun lichaamstemperatuur op peil te houden en kunnen te veel afkoelen in het water.
• In het zwembad komen er nogal wat prikkels op je baby af. Sommige kindjes zijn erg gevoelig daarvoor en kunnen overprikkeld raken. Heb jij zo’n gevoelig kindje dat wat sneller van streek is dan doe je er goed aan om wat langer te wachten met het opzoeken van drukke omgevingen, zoals het zwembad.
• Tot een maand of drie à vier kan je kindje last hebben van darmkrampjes en heeft zijn lichaampje alle energie nodig om die te verwerken. Zwemmen kost ook energie en die kan beter gebruikt worden om de voeding te verwerken.

In het kort gezegd kun je met je baby gaan babyzwemmen als hij het ‘goed doet’, zoals dat zo mooi wordt gezegd. Meestal komt het er op neer dat je met een gerust hart kunt gaan babyzwemmen als je kindje tussen de vier en zeven maanden oud is.

Hoe oud was jouw kindje toen je voor het eerst met hem/haar ging zwemmen? Heb je nog tips voor andere ouders? Laat het me weten in de commentaarruimte hieronder en maak kans op een leuk peuterboekje.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *