Zing je vrolijk!

Voordelen van zingen tijdens de Spetterpretlessen.

Vaak ervaar ik in eerste instantie weerstand als ik ouders uitnodig mee te zingen met de liedjes tijdens de lessen. Excuses als ‘ik kan niet zingen’ , ‘ik zing vals’ of  ‘ik ken de teksten niet’ hoor ik regelmatig. Na uitleg merk ik dat de weerstand vermindert en uiteindelijk vaak verdwijnt.

Je kind vindt het prettig de melodieuze stem van papa of mama te horen omdat die vertrouwd is. Het maakt daarbij niet uit of er toon gehouden wordt of niet.

De teksten leer je vanzelf door het zingen. Bovendien heb je na de proefles een CD (baby- of peuterversie) met tekstboekje gekregen als welkomst presentje.

De bewegingen die bij de lessen horen worden zingend op een leuke, uitnodigende wijze gebracht. De tekst geeft namelijk aan wat de bedoeling is, zoals bijvoorbeeld ‘leg je neus in het water neer’, waarbij de bijbehorende beweging natuurlijk meteen gemaakt wordt. Dat klinkt heel anders dan wanneer de juf steeds zegt: ‘Nu gaan we spetteren met de handen’ of ‘nu gaan we met de neus in het water’, etc.

Zingen is gezond! Dat is een bijkomende reden om te zingen tijdens de lessen.

Positieve effecten van zingen, zowel voor jou als je kindje:

  • Zingen maakt minder vatbaar: bacteriën nestelen zich minder goed in de neus en keel waardoor je minder vatbaar bent voor griep en verkoudheid
  • Zingen beschermt tegen virussen: uit onderzoeken blijkt dat het speeksel van zangers na het oefenen een hogere concentratie antistoffen bevat.
  • Zingen helpt bij longproblemen: ademen vanuit het middenrif helpt aandoeningen zoals astma, emfyseem en COPD te verlichten.
  • Zingen versterkt het immuunsysteem: zingen verbetert de bloedsomloop zodat cellen meer zuurstof krijgen en beter functioneren.
  • Zingen geeft energie: de stof endorfine wordt aangemaakt waardoor je je vrolijker en energieker voelt.
  • Zingen houdt je scherp: zingen verhoogt de concentratie en verbetert het geheugen. Je bent alerter.
  • Zingen houdt je jong: je traint je stembanden en houdt ze jeugdig. Je klinkt jonger.
  • Zingen is gezond: je ademt dieper in, waardoor je longen meer zuurstof opnemen. Je conditie verbetert en je spierspanning neemt af.
  • Zingen is sporten: je traint belangrijke spiergroepen in het bovenlichaam zoals buikspieren en tussenribspieren.
  • Zingen maakt blij: ook het ‘knuffelhormoon’ oxytocine komt vrij. Dit zorgt voor minder angst en meer ontspanning.

Kortom: zing mee tijdens de Spetterpretlessen!

 

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *