Drijfmiddelen

Met het oog op de naderende zomervakantie vinden jullie in dit blog informatie over diverse drijfmiddelen en hun mogelijkheden. Een drijfmiddel is een voorwerp dat ervoor zorgt dat je kind zonder, of met minimale inspanning kan blijven drijven in het water. Vooropgesteld dat je je kind nooit uit het oog moet verliezen en in het water bij voorkeur op armlengte afstand van hem of haar blijft. Een drijfmiddel is niet alleen nuttig maak ook leuk. Je kunt er op diverse manieren mee spelen. Ik beschrijf de volgende drijfmiddelen:
Zwemvleugeltjes
Zwembanden
Kurkjes
Zwemvestjes
Flexibeans

Zwemvleugeltjes
Kenmerken van deze opblaasbare bandjes voor om de bovenarmen:
• meestal bestaande uit twee luchtkamers
• voorzien van een veiligheidssluiting
• platte kant aan de onderzijde
• liefst fel oranje van kleur omdat die het meest in het oog springt
• stroef oppervlak aan de binnenkant waardoor ze moeilijker uitgaan
Als je kind ontspannen in het water hangt met zwemvleugeltjes om zijn bovenarmen zakt zijn hoofd tussen zijn schouders en komt zijn mond in het water. Daarom is het belangrijk dat je kind leert ‘actief’ te zijn, dat wil zeggen zijn schouders wat omlaag drukt waardoor zijn mond boven water komt. Als hij trappelt met zijn benen kan hij zich verplaatsen. Als hij in het water springt komt hij weer boven.

Zwembanden
Opblaasbare ronde banden voor om het middel. Een zwemband zit meestal wat ruimer en je kind moet de band vasthouden om hem niet te verliezen. Hij kan er onderdoor schieten en de band kan omkiepen. Als je kind erin vast zit kiept de band niet terug. Daarom is dit een onveilig drijfmiddel. Het is wel leuk speelgoed. Als je kind de band goed vasthoudt kan hij ermee springen. Hij kan vanaf de kant in de band leren springen en daarbij de band met zijn armen vastgrijpen. Met een band kun je ontspannen op je rug liggen waarbij je achterhoofd op de band rust.

Kurkjes
Dit drijfmiddel wordt nog wel bij zwemlessen gebruikt om een goede horizontale ligging in het water te bewerkstelligen. Voordeel: de drijfelementen kunnen er een voor een afgehaald worden.

Zwemvestjes
Worden tegenwoordig vaak door zwemscholen gebruikt en moeten meestal door ouders aangeschaft worden. Een zwemvestje zorgt voor een goede ligging in het water. Bij het toenemen van de kracht van je kind kunnen er losse drijfelementen uitgehaald worden.

Flexibeans
Deze drijfstaven in vrolijke kleuren kunnen op allerlei manieren gebruikt worden. Ze worden ook wel spaghetti, knakworst, zuurstok of noodle genoemd. Het zijn leuke dingen om mee te spelen. Je kind kan zichzelf ermee in veiligheid brengen als hij dat geleerd heeft.

Tip:
Zorg dat je kind een drijfmiddel om heeft als hij in de buurt van zwemwater is. Zwemvleugeltjes of zwemvestjes zijn het meest geschikt.
Het is echter belangrijk dat je kind leert om wat dan ook vast te pakken in het water. Je kunt dit spelenderwijs oefenen en het resultaat zal zijn dat hij het toepast als hij in het water valt en er is een drijvend voorwerp in de buurt. Daarbij moet hij natuurlijk ook geleerd hebben om kopje onder te gaan en om zich te verplaatsen.

Ken je nog andere geschikte drijfmiddelen? Heb jij een leuk of interessant verhaal van toen je kind in het water viel en hoe hij zichzelf in veiligheid bracht? Laat het me weten. Plaats een reactie en maak kans op een kinderboekje.

Geplaatst in Nieuws.

Eén reactie

  1. Een goede tip van jullie vind ik dat je het beste fel oranje zwembandjes kunt aanschaffen. Je hebt tegenwoordig zoveel leuke afbeeldingen maar als je in of naast het zwembad zit vallen de fel oranje het allerbeste op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *